3) Geneza 1:1 - Cum poate universul să aibă un "început" când ştiinţa modernă afirmă că energia este eternă?

Problema:

În conformitate cu Prima Lege a Termodinamicii, "energia nu poate fi creată şi nici distrusă". Dacă este aşa, atunci universul trebuie să fie etern fiindcă este făcut din energie indestructibilă. Totuşi Biblia arată că Universul a avut un "început" şi că nu a existat înainte ca Dumnezeu să-l fi "creat" (Gen.1:1). Nu este aceasta o contradicţie dintre Biblie şi ştiinţă?

Rezolvarea:

Există într-adevăr un conflict de opinii aici, dar nu o contradicţie reală, bazată pe fapte/dovezi. Dovada reală ne arată că universul nu este etern şi că a avut un început aşa cum spune Biblia. Se pot face aici câteva observaţii relevante.

Întâi de toate, Prima Lege a Termodinamicii este adesea exagerată, afirmându-se că energia "nu poate fi creată". Totuşi ştiinţa este bazată/întemeiată pe observaţie iar afirmaţii de felul "poate" sau "nu poate" nu se bazează pe observare ci sunt pronunţări/declaraţii dogmatice. Prima Lege ar trebui afirmată după cum urmează: "(Atât cât noi putem observa) cantitatea de energie prezentă în univers rămâne constantă". Adică, după câte ştim, cantitatea actuală de energie din univers nu scade şi nu creşte. Afirmată în felul acesta Prima Lege a Termodinamicii nu face nici un fel de declaraţii privitoare la sursa ei, sau de când există (în univers). Astfel, nu contrazice afirmaţia din Geneza că Dumnezeu a creat universul.

În al doilea rând, o altă foarte bine-cunoscută lege ştiinţifică este A Doua Lege a Termodinamicii. Ea afirmă că, "cantitatea de energie utilizabilă (utilă) (folosită) în univers, scade". Conform acestei legi, universul se descompune, se distruge. Energia lui se transformă în căldură nefolositoare. Dacă este aşa, atunci universul nu este etern, din moment ce energia utilă i s-ar fi epuizat de mult. Sau, spunând-o altfel, dacă universul se descompune/desface, atunci este distrus, el îşi încheie existenţa. Dacă ar fi avut o cantitate infinită de energie nu s-ar deteriora.
De aceea, universul a avut un început, aşa cum ne spune Geneza 1:1!!

înapoi la index | Apologetică