Strigătul unui păcătos condamnat


Stăpâne neprihănit şi sfânt, în mâinile Tale e viaţa mea şi ale Tale sunt toate căile mele; nu mă lăsa să rătăcesc de la religie; leagă-mă tare de ea, pentru că eu sunt un nehotărât; deciziile mele sunt fum şi abur, nu Te slăvesc şi nu trăiesc după voia Ta; nu mă tăia înainte ca gândurile mele să se transforme în răspunsuri, iar mugurii sufletului să înflorească pe deplin, pentru că Tu eşti îndurător şi milos, răbdător şi plin de bunătate.
Salvează-mă de mine însumi, de şiretlicurile şi înşelătoriile păcatului, de ipocrizia şi perversitatea naturii mele, de împotrivirea faţă de acuzaţiile care le aduci împotriva păcatelor mele, de o viaţă în continuă răzvrătire împotriva Ta, de principii, păreri şi ţeluri greşite; ştiu că toate gândurile mele, toate lucrurile pe care le iubesc, toate dorinţele şi preocupările mele mă îndepărtează de Tine.
Am trăit ca şi cum te-aş urî, deşi Tu eşti dragostea supremă; am uneltit ca să Te ispitesc până la limită, să-Ţi pun la încercare răbdarea; am trăit ca un păcătos în cuvânt şi în faptă.
De-aş fi fost un prinţ, de mult aş fi zdrobit un astfel de răzvrătit; de-aş fi fost un tată, de mult mi-aş fi alungat copilul.
O, Părinte al duhului meu, Regele vieţii mele, nu mă arunca spre nimicire, nu mă îndepărta din prezenţa Ta, ci răneşte-mi inima ca să poată fi vindecată; zdrobeşte-o, pentru ca mâna Ta să o poată reîntregi.

Tradus de Florin Vidu


Cuprins | Umblarea Creştinului