Turismul spaţial? Este pământul o planetă vizitată?


Au poposit într-adevăr extratereştrii la Roswell, statul New Mexico, în anul 1947? Nu râdeţi. În minţile multora OZN-urile se numără alături de Dumnezeu şi de originea Universului printre cele mai mari necunoscute ale vieţii. Deşi toate documentele militare ce priveau supranumitul "Incident Roswell" s-au "pierdut", se observă o tendinţă în cultura zilelor noastre de a crede că Roswell este chiar "Punctul Zero" în cercetarea vieţii extraterestre.

Literatura ce însoţeşte mişcarea New Age şi care îi descrie pe extratereştrii ("aliens") ca fiind un fel de maeştri spirituali înălţaţi a devenit foarte răspândită în ultimii 10 ani. Până la apariţia extratereştrilor răuvoitori în filmele anilor trecuţi, din "Ziua Independenţei" ("Independence Day") sau din drama televiziunii americane NBC, "Cer Întunecat" ("Dark Skies") (în prezent rulat la TVR1! N.tr.), extratereştrii erau priviţi ca agenţi ai salvării umanităţii, cum s-a văzut în "Întâlnire de Gradul III" sau, "Odiseea Spaţială: 2001". Dar, se pare că foarte mulţi îşi dau seama acum că, nu tot ce "zboară pe cer se şi mănâncă"!

Problema depăşeşte ştiinţa sau astronomia. Studiaţi serios orice relatare a apariţiilor extraterestre şi veţi descoperi o dimensiune spirituală. Whitely Strieber, romancierul şi pretinsul răpit de ozenauţi, a cărui carte "Comuniunea" s-a aflat luni de zile pe lista de best-seller-uri a lui New York Times, conţine o mulţime de aluzii spirituale, una dintre ele asemănând o apariţie extraterestră cu zeiţa păgână Iştar. În rumegările sale asupra sensului apariţiilor extraterestre, el sugerează că toate religiile sunt pe cale să se "transforme". În ce? Extratereştrii deja iau contactul cu oameni, ne spune el, şi sunt nerăbdători să ne eleveze pe scara evoluţiei. Aceste creaturi depăşesc orice concepţie a noastră a binelui sau a răului, posedând în acelaşi timp o inocenţă cosmică, ca cea a copiilor, cât şi o înţelepciune veche de veacuri. Pe scurt, având calităţile unui nemuritor sau ale unui înger.

Ce alte creaturi mai bune decât acestea se puteau găsi pentru a aduce iluminare în noul mileniu? Consideraţi implicaţiile: într-o eră când experienţa este supremă, întâlnirile celeste sunt similare experienţelor religioase, iar experienţele religioase sunt de fapt nişte contacte dintre oameni şi o conştiinţă transcedentă. Puşi faţă-n faţă cu un val de pretinse contacte OZN, în ochii multora toate religiile vor părea învechite. Pentru aceştia, nici o biserică, templu, sau sinagogă nu vor putea să concureze cu călăuzirea directă oferită de fiinţe dintr-o altă lume şi, mai mult ca sigur, mai avansate şi mai inteligente. Ce se va mai putea spune atunci despre afirmaţiile autoritare ale Bibliei dacă se va putea "dovedi" că Ezechiel a văzut de fapt un OZN?

Pentru cei ce l-au respins pe Dumnezeu, extratereştrii sunt nişte înlocuitori ai Lui, a scris Don Feder reporterul lui Boston Herald, în iulie anul trecut comentând: "În timp ce o parte semnificativă a populaţiei se depărtează de religia tradiţională, mulţi americani îşi găsesc mângâierea în mântuirea sau disciplina venită din stele". Telespectatorul tipic nu se gândeşte la detaliile teologice ci se alătură crescândei acceptări publice a presupunerii că "ceva există acolo" afirmată de numeroasele filme, comediile şi seriale de televiziune despre vizitatori dintr-o altă lume în care Roswell-ul este menţionat la infinit. Dacă numărul vizitatorilor nu ar fi un indiciu suficient în acest oraş de 50.000 de locuitori situat în estul înaltelor platouri deşertice ale New Mexico-ului, atunci trebuie să recunoaştem că tot mai mulţi oameni cred că omuleţii gri cu ochi negri migdalaţi s-au prăbuşit într-adevăr la nord de oraş.

După aproape 50 de ani Incidentul de la Roswell (cum a ajuns să fie recunoscut oficial; n.tr.) a devenit o icoană a culturii pop şi o materie primă pentru popularul show tv "The X-Files". Rămăşiţele unei nave extraterestre, chipurile găsite la Roswell (şi apoi asamblate într-o bază militară ultrasecretă din Nevada) constituie de asemenea materialul pentru complotul din "The Independence Day". Conform lui "Dark Skies" ("Cer Întunecat"), extratereştrii aterizaţi la Roswell se află încă printre noi. La fel se întâmplă cu influenţele programului din 1995 al lui Fox, "Alien Autopsy", şi cu drama din 1994, "Roswell:The UFO Cover-Up". Toate acestea, plus nenumăratele cărţi şi articole, cât şi cantitatea imensă de reclamă ne asigură că pământenii se vor gândi pentru ceva timp la "vizitatorii" extratereştrii!

Crezul în Incidentul de la Roswell s-a deplasat din zona isteriilor locale în tărâmul mass-mediei ajung astfel o obsesie a claselor de mijloc. Autorităţile oraşului prin vocea primarului său de 46 de ani, Tom Jennings, spun că încurajează cu interes acest fenomen, invitându-i pe oameni să viziteze oraşul şi să cerceteze dovezile. Emblema oraşului este de forma unei farfurii zburătoare. Oraşul mai are şi trei muzee OZN. O femeie din oraş ţese "păpuşi umanoide" de 45 de cm pentru 19,95 dolari bucata. Fabrica de biscuţi din Santa Fe, "Cookie Company", intenţionează să deschidă o întreprindere în Roswell pentru producerea unor biscuţi de forma omuleţilor gri. O companie locală de dulciuri oferă acadelele cu "licărire extraterestră". Camera de Comerţ foloseşte teme OZN cu care decorează cele 1.200 de camere de hotel. "Roswell, Misterul Nerezolvat" ne anunţă una din reclamele Camerei de Comerţ. "Poposiţi oricând doriţi...La urma urmei, 'ei' poate au făcut-o deja", ne spune o alta. Incidentul de la Roswell a devenit extrem de celebratul eveniment care include un festival de 4 Iulie (ziua naţională a S.U.A.; n.tr.) pentru cei ce vor să fie prezenţi acolo. Semicentenarul de la anul care se va ţine pe durata a 6 zile, de la 1 la 6 iulie, va include un concert tip Woodstock, de muzică, tururi cu autobuzele la câteva din presupusele locuri ale prăbuşirii, baluri mascate, o expoziţie, vorbitori de seamă din "ierarhia OZN" şi alte trucuri pe care promotorii le vor născoci pentru a-i atrage pe cei 75.000 -125.000 de vizitatori aşteptaţi. Ziarul local "The Roswell Daily Record" şi-a lansat propria pagină web plină de mementouri ale farfuriilor zburătoare şi de anunţuri ale evenimentelor apropiate.

Fiind cunoscut şi ca centru agricol de bază al naţiunii în producerea brânzei mozzarella, Roswell şi-a cucerit poziţia unei Mecca a spaţiului extraterestru şi a aşezământului celei mai bine documentate întâlnirii OZN, din lume. Situată la aproape 300 de km de vreun oraş mare, baza aeriană Roswell a găzduit în 1947 escadrila "509" de bombardiere strategice, ale cărei avioane au distrus, cu doi ani mai înainte, oraşele Nagasaki şi Hiroshima. Alte obiective militare sensibile ce sunt presărate pe întinderea statului ar fi, Alamogordo şi Trinity Site, unde au avut loc primele explozii atomice, la vreo 150 de km vest, cât şi poligonul de rachete White Sands. Tot aici se găseşte şi Los Alamos, locul "Proiectului Manhattan" care a pus la punct construcţia bombei atomice, la aproximativ 400 de km nord.

În timp ce o observaţie OZN de lângă Muntele Rainier din statul Washington de la sfârşitul lunii iunie 1947 ocupa încă prima pagină a ziarelor, într-o noapte de vineri, pe data de 4 iulie a avut loc Incidentul Roswell. Versiunile diferă cu privire la cum s-a petrecut accidentul, însă se spune că o furtună însoţită de puternice descărcări electrice a forţat o navă de forma unei farfurii să aterizeze întâi la vreo 100 de km la nord-vest de oraş. În urma impactului a împrăştiat resturi şi apoi a ricoşat din nou în aer, dar prăbuşindu-se definitiv la 90 de km la nord de oraş pe dealurile unui lanţ muntos din apropiere. Un pădurar care a găsit resturile a doua zi dimineaţa a spus că nu aduceau a nimic pământesc. Foarte subţire şi metalic materialul putea fi mototolit dar pentru a-şi reveni repede la forma iniţială. Nu putea fi ars sau sfâşiat şi glonţul nu-l putea pătrunde. În grabă, Armata a închis perimetrul timp de mai multe zile aducând tot ce se putea găsi la baza aeriană din localitate. Vestea unor întâmplări foarte stranii s-a răspândit foarte repede, iar Glenn Dennis, pe atunci un antreprenor de pompe funebre şi în vârstă de 21 de ani, susţine că a fost chemat la bază de un ofiţer capelan care ia cerut nişte sicrie etanşate ermetic de mărimea unora de copii. O asistentă pe care o cunoştea a fost chemată la bază pentru a lua parte la o operaţie medicală. Când s-a întors femeia era într-o stare de şoc, ne spune Dennis, pentru că a fost forţată să asiste la autopsia a trei fiinţe cenuşii nepământeşti înalte de 1,20 m având nişte capete mari şi maleabile (moi), mâini cu patru degete şi perniţe în vârful fiecărui deget, cu guri mici de 2,5 cm şi uriaşi ochi negri traşi în cap. Fiinţele nu aveau organe sexuale, lucru care i-a făcut pe unii să speculeze că erau doar nişte fiinţe clonate.

Dennis, în prezent preşedinte al Roswell UFO International Museum şi al Centrului de Cercetare a vizitat baza atunci când s-a adus cea mai mare parte a resturilor capturate. El i-a spus subsemnatei că a văzut ambulanţe militare ce erau încărcate cu bucăţi dintr-un material de un roşu aprins ce păreau oţelul inoxidabil al resturilor unei nave. Ceea ce-l cutremură cel mai mult pe Dennis şi acum după trecerea a cinci decade este repeziciunea cu care mulţi din martorii oculari au fost transferaţi din zonă, dacă erau personal militar, sau au primit ameninţări din partea armatei, dacă erau civili. Poveştile încă circulă în Roswell despre locuitori ai oraşului ce au găsit bucăţi ale pretinsei nave pe proprietatea lor şi au avut casele sparte pentru a le fi luat materialul metalic. Martorii cei mai de preţ se spune că, ori au murit la câţiva ani de la accident, ori au păstrat tăcerea până în ultimele luni de viaţă.

Afacerea ar fi rămas doar la statutul de zvon al presei de scandal dacă un bine-intenţionat ofiţer de presă de la Detaşamentul Aerian al Armatei din Roswell nu ar fi dat un comunicat în care prezenta ceea ce el credea că era realitatea. Titlul publicat în The Roswell Daily Record pe data de 8 iulie 1947 era, "Captura Detaşamentului Aerian al Armatei din Roswell a Unei Farfurii Zburătoare, din Regiunea Roswell". La numai câteva ore ştirea a făcut înconjurul lumii. Biroul şerifului din localitate a fost inundat de telefoane, unele chiar din străinătate, înainte ca înalţi ofiţeri ai Forţelor Aeriene din Forth Worth, Texas, să anunţe în după-amiaza lui 8 iulie că, de fapt, "farfuria" nu era decât un balon meteorologic.

Cu sarcasm, Dennis ne spune acum că, "vecinii ştiau cum arată un balon meteorologic, dar nici unul nu a putut recunoaşte acel material (metalic). Armata a venit şi a ocupat locul. Cred...că nu au făcut asta pentru un balon meteorologic". Zvonurile ce mai circulau spuneau că nava extraterestră a fost mutată rapid într-o facilitate a guvernului, iar extratereştrii morţi, duşi la Baza Aeriană Wright Patterson din Ohio. Conform unei note informative prezentate de trei grupuri de cercetare OZN în 1995, printre care se include şi MUFON (The Mutual UFO Network), aceştia se mai află acolo. În 1975 Senatorul Barry Goldwater s-a adresat unui cercetător OZN spunându-i că nici măcar el nu a reuşit să afle ce se păstra la baza aeriană deoarece subiectul era încă clasat "secret de stat" ("above top secret" - mai mult decât ultrasecret), conform cărţii din 1978 a lui Timothy Good, "Above Top Secret".

Incidentul Roswell a dispărut din atenţia publicului pentru mai mult de 30 de ani până ce un ofiţer al Armatei ce a supravegheat coleţia de resturi a mărturisit într-un documentar din 1979 intitulat, "OZN-urile sunt reale", că Armata a minţit cu privire la Roswell. În 1980 s-a turnat un film numit "Hangar 18", după hangarul aeroportului unde au fost păstrate resturile navei şi unde, la început, se presupune că au fost duse corpurile extratereştrilor. "Hangar 18" posedă acum propria locaţie pe Internet susţinută de către "Grupul Roswell", organizaţie ce s-a dedicat expunerii secretelor guvernului american.

După aceea, în 1989 au fost publicate două cărţi despre prăbuşire însoţite de un segment din emisiunea tv "Unsolved Mysteries" ("Mistere Nerezolvate"). În 1993, senatorul republican de New Mexico, Steven Schiff, frustrat pentru că nu a fost în stare să răspundă satisfăcător la toate telefoanele pe care le primea privitor la Roswell, a solicitat o investigaţie a Congresului. Rezultatele acesteia au date publicităţii în vara lui 1995 şi arătau că Forţele Aeriene au minţit în chestiunea "balonului meteorologic". Ceea ce într-adevăr s-a prăbuşit, spuneau concluziile anchetei, a fost un enorm balon de spionaj echipat pentru a măsura activitatea nucleară sovietică. Cu toate acestea în 1947, sovieticii mai aveau încă doi ani până la detonarea primei lor bombe atomice. Se mai admitea că toate informaţiile militare legate de incident erau date dispărute.

Neobişnuitul scenariu a sporit dezamăgirea generală vizavi de transparenţa guvernului asupra chestiunii de faţă şi este explicaţia pentru care filme de felul lui "The X-Files", ce prezintă numeroase comploturi guvernamentale ascunse, sunt atât de populare. Un sondaj din 1996 al revistei Newsweek demonstrează că 49% dintre americani cred că guvernul lor ascunde informaţii vitale despre OZN. Conform aceluiaşi sondaj, 12% spun că au văzut OZN-uri, iar crezul în paranormal s-a constatat ca fiind cel mai răspândit la categoria de vârstă cuprinsă între 18 şi 29 de ani.

Unii roswellieni susţin că dovezile au fost suprimate timp de 50 de ani şi că acum este timpul să fie dezvăluite. La sfârşitul lui septembrie 1996, s-a calculat că 128.242 de mii de oameni au vizitat Muzeul OZN din Roswell în trei ani, cu o medie zilnică de 400 de persoane pe zi. Magazinul de suveniruri plin de 500 de articole, de la extratereştrii de pluş la bijuteriile de extraterestru, este în permanenţă aglomerat. În urma vizitelor la muzeu biblioteca acestuia prezintă un teanc de cereri ale respectării Actului Libertăţii Informaţiei în cazul Incidentului de la Roswell.

Deopotrivă de fascinante sunt teoriile referitoare la misterioasa Zonă 51 din Nevada aflată la 240 de km la nord-vest de Las Vegas. Această zonă ce a fost evidenţiată frecvent în filmul Independence Day este locul unde se spune că guvernul american efectuează o serie de experimente extraterestre. Filmul a descris cum nava extraterestră prăbuşită la Roswell a fost reconstruită şi testată în zbor în Zona 51. Într-adevăr, cu mai mulţi ani în urmă revista Omni a luat acolo un interviu unui fost angajat care a descris cum operează navele extraterestre folosind un disc propulsat de forţa gravitaţională şi alimentat de o substanţă cu numărul atomic de 115. O asemenea substanţă nu se găseşte în tabelele elementelor chimice şi nu se poate găsi sau fabrica pe Pământ.

Localitatea cea mai apropiată de Zona 51, oraşul Rachel, şi-a ţinut în vara anului trecut propriul festival pe temă OZN. În luna aprilie, guvernatorul Nevadei, Bob Miller a denumit în mod oficial autostrada 375 Nevada, ce traversează deşertul statului şi trece pe lângă Zona 51, "Extraterrestrial Highway", stabilindu-i limita de viteză la "Warp 7", asemenea nodurilor din Star Trek.

"The X-Files au profitat de îndată de febra de interes existentă", afirmă John Price managerul general al The UFO Enigma Museum de la periferia de sud a Roswell-ului. "Atât de mulţi oameni de încredere au avut această experienţă în ultimii 40, 50 de ani. Nu trece uşor şi nu poate fi uitată".

Totuşi explicaţia OZN-urilor se poate găsi în lumea spirituală, după cum afirmă profesoara de psihologie a Colegiului Wheaton, d-na Elizabeth Hillstrom. Specialistă în ştiinţele neurotice şi autoare a cărţii "Testing the Spirits", unde atinge subiectul extratereştrilor, Hillstrom consideră febra curentă a OZN ca fiind o formă modernă de misticism contemporan. "Aceasta este similară ideilor New Age ce afirmă că nu suntem singuri (în Univers - n.tr) şi că în jurul nostru există fiinţe gata să ne ajute să evoluăm", afirmă ea, şi că, "unele dintre cele mai neobişnuite experienţe pot fi de fapt produse de demoni în vederea amăgirii oamenilor".

Speranţa iluzorie că aceşti extratereştri ajută omenirea să urce pe scara evoluţiei nu se potriveşte deloc cu relatările celor răpiţi sau traumatizaţi de către aceste fiinţe ameninţătoare, mai evidenţiază Hillstrom. Conform unui studiu din 1993 al UCLA/UC din Santa Barbara, există o cantitate mare de literatură ce descrie presupusele răpiri ale oamenilor la bordul navelor, unde au întâlnit extratereştrii şi care au fost ulterior torturaţi, violaţi, sau mutilaţi de puternicii vizitatori extratereştri. O observaţie frecventă ce apare în multe relatări o constituie reacţia animalelor domestice, care fie latră înnebunite, fug îngrozite, fie refuză să se apropie de extratereştri, dând impresia de sesizare a unei prezenţe invizibile sau a unui rău (pericol) nedetectat de către oameni. Unele întâlniri, cum este mai ales cea din 1973 de lângă Greensburg, Pennsylvania, au implicat două fiinţe înalte de 2,5 - 3 metri asemănătoare maimuţelor ce erau însoţite de un insuportabil miros de sulf.

Puterile demonstrate de aceste fiinţe, levitaţia, telepatia, posesiunea şi puterea supranaturală inumană sunt asemănătoare celor asociate posesiunii demonice şi ocultice. O anume interpretare dată acestora, spune că binecunoscutele elemente de folclor, spiriduşii, vampirii, zânele, etc. nu sunt decât încercările trecutului de a descrie vizitele extraterestre. Mult mai sinistre sunt relatările din sec.al XVII-lea, ale "sucubuzelor" (spirite demonice feminine care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţii) şi ale "incubuzelor" (demoni de parte bărbătească care au relaţii sexuale cu femeile). Aceste spirite posedă trăsături similare unora dintre apariţiile extraterestre moderne.

Carl Raschke, un profesor de studii religioase de la Universitatea din Denver, vede mesajele extraterestre ca fiind un amestec de ştiinţifico-fantastic şi crezuri religioase populare. Crezurile OZN se împrumută din Teozofie (o cunoscută mişcare ocultică înfiinţată de Helena Blavatski), ne spune el, pentru a-i deghiza pe extratereştri în maeştri spirituali înălţaţi şi care astfel au fost secularizaţi în cultul modern al OZN-urilor. "Eu nu cred că OZN-urile îi reprezintă pe vizitatori veniţi din spaţiul extraterestru", afirmă profesorul. "Susţin câteva teorii şi nu sunt convins de nici una. Dar, nici nu pot spune că sunt nişte farse. Ori de câte ori este arătat un film ca E.T. apare un interes sporit în OZN-uri. Atunci când începi să scoţi pe piaţă nişte crezuri, întotdeauna se vor găsi oameni care să le creadă. Nu este vorba de o misterioasă forţă socială, ci sunt acele persoane din mass-media şi din publicitatea comercială care cred că publicul este receptiv la aceste lucruri", mai completează el explicând aparentul interes al maselor.

Cercetătorul francez OZN, Jaques Vallee, susţine o abordare opusă afirmând că ceva sau cineva este totuşi răspunzător de manipularea socială în masă aflată în spatele fenomenului OZN, manipulare ce doreşte să creeze o nouă formă de crezuri bazate pe cedarea în faţa puterii mai mari a înţelepţilor navigatori ce vin din cosmos. Pericolul pe care el ni-l indică este că publicul va deveni curând sătul de negările oficiale ale guvernelor şi va începe să caute singur dovezile. Grupurile de "contacţi", deci, persoanele ce susţin că au intrat, sub o formă sau alta, în legătură cu fiinţele extraterestre, vor începe să exercite o semnificativă forţă socială pentru că s-ar putea să ofere răspunsuri pe care ştiinţa să nu le aibă sau să nu le poate oferi. Cu timpul, cei ce exercită acum o influenţă socială, vor exercita şi o influenţă politică. Ceea ce poate părea ridicol acum, peste 20 de ani va deveni extrem de serios.

De fapt, Vallee a prezis în 1979 că va veni ziua când publicul va începe să creadă în masă în vizitele din spaţiu. "Lucrul acesta este inevitabil", a scris el în cartea sa, "Messengers of Deception", şi pentru oameni "este atât de liniştitor să vadă că alte forme de viaţă vin aici! Acestea pot fi oribile ca aspect, dar cel puţin 'ei' ştiu de noi, 'lor' le pasă de noi şi 'ei' au depus efortul de a veni până aici să ne vadă cum arătăm!" Ceva produce fenomenul OZN, spune Vallee, dar "cauza lui s-ar putea să nu se găsească în stele vecine". El crede că OZN-urile îşi au originea într-o conspiraţie internaţională ce plănuieşte să domine lumea.

Phillip Klass, un remarcabil cercetător OZN din Washington, D.C., ar spune că singura conspiraţie este isteria mass-mediei care refuză să accepte că OZN-urile pot fi infirmate. Scriind în numărul din noiembrie/decembrie al ziarului Skeptical Inquirer, el arată cum a abordat programul NBC-ului "Mistere Nerezolvate", show-ul "Larry King" şi emisiunea "48 Hours" a CBS-ului (alt canal american de tv), cu documente secrete declasificate ale Forţelor Aeriene care dezminţeau odată pentru totdeauna aterizarea vreunui OZN la Roswell, fiind însă ignorat sau lăsat doar pentru câteva secunde să-şi explice punctul de vedere. Nu doar că mediile jurnalistice nu vor să cunoască adevărul, afirmă el, ci consideră OZN-urile un instrument de marketing, cum îl vedem folosit în noua expoziţie din "Tomorrowland"-ul Lumii lui Disney. Klass intenţionează să dezvăluiască mai multe în cartea pe care o pregăteşte, "Roswell: The Untold Story" ("Povestea nespusă a Roswell-ului").

Deşi s-ar putea să nu existe disponibile nici un fel de explicaţii satisfăcătoare ale fenomenului OZN, sau ale fenomenelor asociate lui, a desconsidera în pripă cele de mai sus nu este înţelept. Dar există prea multe întrebări fără răspuns în "roswell-urile" acestei lumi. Sunt prea mulţi piloţi de avioane, controlori de trafic aerian şi alţi observatori care au depistat obiecte zburătoare ce pulsau în tot spectrul de culori, zig-zaghează pe cer sau sar de la un capăt la celălalt al lui, fac întoarceri bruşte în unghi drept la o velocitate enormă şi călătoresc la viteze supersonice fără urmă de sunet.

Creştinii nu s-au bizuit niciodată exclusiv pe ştiinţă pentru a obţine răspunsurile necesare, ci acceptând mărturia Scripturilor cred în existenţa unui tărâm spiritual a cărei realitate este mult mai profundă decât lumea materială. În această perspectivă, dacă "ei" există, nu pot fi mai presus de bine sau rău. În acelaşi fel, pământenii care tânjesc după comuniunea cu creaturile din alte lumi poate o vor găsi în cele din urmă, însă originea lor să fie de la acelaşi duşman mortal al omenirii ce a fost înfrânt la Cruce.

de, Julia Duin
traducere şi adaptare, Teodor Macavei

Articolul de faţă a fost publicat în iarna lui 1997 în, "The Christian Research Journal", publicaţie a organizaţiei creştine nondenominaţionale apologetice şi anticultice, CHRISTIAN RESEARCH INSTITUTE, din Rancho Santa Margarita, California. Pentru informaţii suplimentare despre semnificaţia spirituală a OZN-urilor puteţi să scrieţi pe adresa:


Apologetică